Veelgestelde vragen over deelname aan GO! Opera:

 1. Hoe kan het dat in sommige regio’s “slechts” 30 zangers deelnemen en er dan toch bijna 100 mensen op het podium staan? Antwoord
 2. Mag ik ook in andere regionale projectkoren mee-repeteren? Antwoord
 3. Moet je noten kunnen lezen om mee te kunnen zingen? Antwoord
 4. Moet je auditie doen om deel te kunnen nemen? Antwoord
 5. Moet je opera-ervaring hebben om mee te kunnen zingen? Antwoord
 6. Moet je alles uit je hoofd zingen? Antwoord
 7. Wat is het verschil tussen regiekoor en orkestkoor? Antwoord
 8. Zijn er ook repetities per stemgroep? Antwoord
 9. Kan ik na aanvang nog annuleren? Antwoord
 10. Waarom zit er geen jong talent tussen de solisten? Antwoord
 11. Ik heb vaker solo gezongen, kan ik dan als deelnemer ook een (klein) solorolletje krijgen? Antwoord

1.

Hoe kan het dat in sommige regio’s “slechts” 30 zangers deelnemen en er dan toch bijna 100 mensen op het podium staan? 

Dat is eenvoudig: Als regio-deelnemer zing je natuurlijk mee in je eigen regio. Maar je wordt ook uitgenodigd om mee te zingen in de andere regionale uitvoeringen. Zonder extra kosten!

En omdat in de praktijk steeds weer blijkt dat het project zoveel voldoening geeft, zingt bijna iedere deelnemer ook in andere regio’s mee. Juist die uitwisseling tussen verschillende regio’s geeft een enorme verdieping die geen enkel ander projectkoor kan bieden. Zeker niet in de opera!

Je kan bovendien zelf kiezen uit twee vormen om mee te zingen: in het regiekoor op het podium of in het orkestkoor bij het orkest. Het spreekt voor zich dat je in het regiekoor alles perfect uit je hoofd moet leren zingen.

Juist dit is een van de grote krachten van GO! Opera.

terug naar boven


2.

Mag ik ook in andere regionale projectkoren mee-repeteren?

Jazeker! Sterker nog, we juichen dat heel erg toe om te gaan doen. De repetitieroosters worden dusdanig opgezet dat alle regionale projectkoren in een seizoen volledig synchroon lopen. Alle repetities volgen ook inhoudelijk hetzelfde schema. Daardoor kun je heel eenvoudig ook een keer een repetitie in een andere regio volgen als je aan ziet komen dat je een keer niet kunt.

Ook als je wat extra input kunt gebruiken (of het gewoon heel erg leuk vindt…), dan ben je ook meer dan welkom in de andere regio’s. Om elkaar wat beter te leren kennen hebben we de derde muzikale repetitie al als een centrale gezamenlijke repetitie ingedeeld. Dan ervaar je meteen de omvang van de hele groep en kun je je eigen repetities ook wat beter in het eindperspectief plaatsen.

Ook dit is een van de grote krachten van meezingen met GO! Opera.

terug naar boven


3.

Moet je noten kunnen lezen om mee te kunnen zingen?

Je hoeft geen noten te kunnen lezen om mee te kunnen zingen. Van alle stukken worden voor iedere koorpartij namelijk digitale mp3-oefenfiles beschikbaar gesteld. In de praktijk hebben we gemerkt dat koorzangers met ervaring op deze manier heel goed mee kunnen zingen, ook al blijft de eigen discipline heel erg belangrijk om je noten wel voorafgaand aan een repetitie te kennen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor iemand die wel noten kan lezen!

terug naar boven


4.

Moet je auditie doen om deel te kunnen nemen?

Nee, auditie is niet nodig. Het repertoire is zorgvuldig afgestemd op ervaren amateur (koor)zangers. Alleen als je zelf twijfelt over je eigen stemtype, dan nemen we uiteraard graag even een stemtest af om je goed in te kunnen delen.

Om het effect van audities te kunnen inschatten hebben we in de eerste fase van GO! Opera in de helft van de regio’s wel audities gehouden en in de andere helft niet. Het verschil in resultaat was nagenoeg verwaarloosbaar. Veel zangers werden er echter heel nerveus van en bovendien kostte het per regio twee dagen om iedereen persoonlijk te kunnen horen.

terug naar boven


5.

Moet je opera-ervaring hebben om mee te kunnen zingen?

Nee hoor, dat is écht niet nodig. Je zult ervaren dat onze professionele coaches hun enthousiasme voor opera onmogelijk voor zich kunnen houden en je automatisch meenemen in hun plezier om opera te zingen. Sterker nog: als je het nog niet was, dan zijn we er van overtuigd dat je na afloop van het project zelf ook heel erg enthousiast over zingen in de opera bent geworden!

terug naar boven


6.

Moet je alles uit je hoofd zingen?

Ons antwoord: “Dat bepaal je helemaal zelf!” Je kan namelijk zelf kiezen uit twee vormen om mee te zingen: in het regiekoor op het podium of in het orkestkoor bij het orkest. Opera is totaaltheater waar naast de muziek ook regie een belangrijke rol speelt. Dat is ontzettend leuk, maar uiteraard kun je bij de uitvoeringen je bladmuziek er dan niet bijhouden. Als je de uitdaging aan wil gaan om ook in de regie mee te spelen dan zul je je noten écht goed uit je hoofd moet kunnen zingen zodra de regierepetities beginnen.

Dat is voor vellen een heerlijke uitdaging, maar niet iedereen kan of wil dat. Daarom heb je ook de mogelijkheid om in het “orkestkoor” te zingen. Dan zit je in het koor bij het orkest en kan je gewoon je bladmuziek erbij houden. En denk niet dat dit een ondergeschikte rol is, integendeel! In de praktijk hebben we gemerkt dat juist dit orkestkoor de stabiele muzikale factor vormt in de uitvoering. Omdat je direct bij de dirigent en het orkest staat ben je veel meer in staat om uiting te geven aan de muzikale interpretaties.

Ook dit is een van de grote krachten van meezingen met GO! Opera.

terug naar boven


7.

Wat is het verschil tussen regiekoor en orkestkoor?

In het regiekoor speel je zingend mee op het podium. Je zingt alles uit het hoofd, studeert bewegingen in en je je kleding is passend in het toneelbeeld. Het orkestkoor zit bij het orkest en wordt direct aangestuurd door de dirigent. Je mag je bladmuziek erbij houden en de dresscode is netjes zwart, mannen bijvoorkeur in smoking. In beide koren zing je uiteraard het volledige koorrepertoire.

Je kan zelf kiezen uit de twee vormen om mee te zingen. Opera is totaaltheater waar naast de muziek ook regie een belangrijke rol speelt. Dat is ontzettend leuk, maar uiteraard kun je bij de uitvoeringen je bladmuziek er dan niet bijhouden. Als je de uitdaging aan wil gaan om ook in de regie mee te spelen dan zul je je noten écht goed uit je hoofd moet kunnen zingen zodra de regierepetities beginnen.

Dat is voor vellen een heerlijke uitdaging, maar niet iedereen kan of wil dat. Daarom heb je bij GO! Opera ook de mogelijkheid om in het “orkestkoor” te zingen. Dan zit je in het koor bij het orkest en kan je gewoon je bladmuziek erbij houden. En denk niet dat dit een ondergeschikte rol is, integendeel! In de praktijk hebben we gemerkt dat juist dit orkestkoor de stabiele muzikale factor vormt in de uitvoering. Omdat je direct bij de dirigent en het orkest staat ben je veel meer in staat om uiting te geven aan de muzikale interpretaties.

Op deze manier kan iedereen meezingen in de producties van GO! Opera.

terug naar boven


8.

Zijn er ook aparte repetities per stemgroep?

Nee. Via het online deelnemers-platform kun je mp3-studiefiles downloaden per stempartij. Als je geen noten kunt lezen, dan kun je daarmee in ieder geval je eigen partij ook auditief instuderen. Wel hebben we gemerkt dat in sommige regio’s zangers binnen de eigen partij met elkaar afspreken om samen te kunnen studeren. Dat juichen we uiteraard alleen maar toe!

terug naar boven


9.

Kan ik na aanvang nog annuleren?

Een zeer begrijpelijke vraag, want ook al weten wij dat je ongekend veel waarde krijgt voor je deelnamegeld, het blijft toch een heel stevig bedrag. Om kennis te maken organiseren we ongeveer een maand voor aanvang in iedere regio een kennismakingsworkshop.

Tijdens deze workshop maak je kennis met de wereld rond opera, het repertoire en de unieke aanpak tijdens de repetities. Je krijgt meteen al veel tips in stemtechniek, want vocal coaching vormt het fundament voor ieder regionaal projectkoor. De kosten voor deze kennismakingsworkshop zijn slechts tien euro als bijdrage in de kosten voor onder meer de zaalhuur, maar deze krijg je direct weer terug als je je inschrijft voor het projectkoor. Je kunt hiervoor het beste de Facebookpagina en/of de website van GO! Opera in de gaten houden.

Helaas kunnen we na aanvang geen restitutie meer geven aan inschrijvingen. Dat heeft er vooral mee te maken dat de haalbaarheid van deze kostbare productie gebaseerd is op een minimum aantal deelnemers. Op het moment dat we starten gaan we veel financiële verplichtingen aan die ook wij dan niet meer kunnen annuleren. Terugtrekking na aanvang kan in sommige regio’s de continuïteit van het project in gevaar brengen.

terug naar boven


10.

Waarom zit er geen jong talent tussen de solisten?

De belangrijkste reden hiervoor is is dat al onze aandacht moet gaan naar het coachen van de hoofdrolspeler: het koor. Op alle andere terreinen werken we bewust met zeer ervaren operaprofessionals, zodat we ons er van kunnen verzekeren dat we daar geen onverwachte energie in kunnen verliezen!

terug naar boven


11.

Ik heb vaker solo gezongen, kan ik dan als deelnemer ook een (klein) solorolletje krijgen?

Nee, dat doen we nooit. Eigenlijk ook om dezelfde reden waarom we we geen jong talent als solist aantrekken: al onze aandacht moet gaan naar het coachen van de hoofdrolspeler: het koor. Op alle andere terreinen werken we bewust met zeer ervaren operaprofessionals, zodat we ons er van kunnen verzekeren dat we daar geen onverwachte energie in kunnen verliezen.

terug naar boven