IMG_2619Je leeft er als koorzanger lang en zeer intensief naar toe. De notenstudie, de stemtechnische lessen, de regie, het thuis repeteren (alleen of met je stemgroep)… Dan wordt alles samengevoegd. In het begin heel veel frustraties, maar langzaamaan valt alles op zijn plek, nét op tijd voor het hoogtepunt: de uitvoeringen. Dan het applaus, opruimen nog even een gezellige reünie en voorbij is het al weer. Maar wat hebben we ontzettend veel moois om op terug te kijken!

Wat ons betreft had het pilotjaar 2015 niet beter kunnen lopen:

 • Er is een prachtige samenwerking tot stand gekomen tussen de projectkoren in de regio’s Zuidwest-Friesland en Het Gooi;
 • Het Extra Koor met ruim 32 zangers in de orkestbak bleek een fantastisch fundament voor de spelende koorzangers;
 • Maar liefst 108 zangers hebben meegedaan in de 3 verschillende operakoren;
 • Door de samenwerking stonden in beide regio’s maar liefst 70 koorzangers op het podium;
 • De Friese uitvoering in De Teatertún in Rijs was met ruim 500 bezoekers helemaal uitverkocht;
 • Ook de uitvoering in Naarden-Vesting was met ruim 800 bezoekers helemaal uitverkocht;
 • Het publiek was in beide regio’s laaiend enthousiast;
 • Maar liefst 93% van de projectleden heeft aangegeven weer mee te willen doen aan een volgend project;
 • Meest gelezen reactie in de enquête: “bijzonder leerzaam. Ik wist niet dat opera zó ontzettend leuk kon zijn!”
 • Bijzonder veel zeer positieve aandacht in de regionale media;
 • En natuurlijk -wat een mazzel!- het práchtige weer bij beide uitvoeringen!

En zo vielen alle puzzelstukjes van de eerste pilotproductie Faust in elkaar. Maar nu? We roepen “Let’s GO!” Maar waarheen eigenlijk?

IMG_7930GO! Opera was aanvankelijk de afkorting voor Gooise Openluchtopera, maar is eigenlijk in de pilotfase met de toevoeging van Friesland al achterhaald. Toch houden we de naam, juist omdat-ie zo lekker actief is en helemaal past bij het prachtige initiatief om grootschalige koorproducties op regionaal niveau mogelijk te maken en om opera breder bekendheid te geven door de toegankelijkheid te vergroten.

Met de succesvolle pilot gaat GO! Opera werken aan een landelijke uitrol. Niet te snel, want er is nog heel veel te onderzoeken. Wat wel al vast staat is dat we iedere productie in het ‘pastiche’-karakter zullen zetten. En dat iedere opera pastiche twee jaar uitgevoerd gaat worden. In het jaar dat de productie herhaald wordt, wordt de nieuwe productie voorbereid.

Kaart noord-holland-noordOok een pilot in samenwerking met derden
In 2016 komt Faust dus terug, maar nu in 4 regio’s, met 2 uitvoeringen voor de zomervakantie en 2 uitvoeringen daarna. In de reprise in Zuidwest Friesland en Het Gooi. En als nieuwe productie met projectkoren in Noord-Holland-Noord en nog een nieuwe regio. Deze laatste regio wordt een heel spannend soort nieuwe pilot, omdat we bewust daarvoor een regio willen selecteren die de voorbereidende periode van 12 repetities zelfstandig gaat realiseren, bijvoorbeeld in nauwe samenwerking met een bestaand operakoor. Dan gaat het om het instuderen van de muziek, het eigen maken van de specifieke vocale techniek en de basis voor de regie. Dat zal niet eenvoudig zijn, want niet iedere dirigent, vocal coach en/of regisseur is in staat om op basis van een vastomlijnd plan van aanpak en techniek te kunnen werken.

In 2017-2018 is het tijd voor een nieuwe productie, te beginnen met 4 regio’s (waarvan 2 nieuw) in 2017 en 6 regio’s in 2018 (ook nu weer 2 nieuwe regio’s). En als dit allemaal werkt zoals we willen, dan loopt GO! Opera vanaf 2019/2020 op volle kracht en zullen minimaal 12 regionale operaprojectkoren in heel Nederland een volwaardige operaproductie uitvoeren, waarbij de deelnemende koorzangers elkaar kunnen ondersteunen om gegarandeerd uit te kunnen groeien naar grote, volwaardige operakoren. Dus, met recht:

Let’s GO!

Roy Voogd
artistiek leider GO! Opera